https://www.rrel.nl/1_lelieloop/algemeen.php/

HistorieIn het kader van "De Leurse Havenfeesten" organiseert de stichting Adriaan van Bergen in samenwerking met Road Runners Etten-Leur elk jaar op tweede Pinksterdag de Lelieloop.


In 1986 werd de stichting Adriaan van Bergen opgericht. Doel van de stichting was om in 1990 op grootse wijze te vieren dat in 1590 Breda tijdens de tachtigjarige oorlog werd ontzet. Bij dit ontzet speelde de Leurse schipper Adriaan van Bergen een zeer belangrijke rol. Zijn list met het turfschip is legendarisch.


De eerste Havenfeesten in 1990 werden zo'n succes dat er, naar nu blijkt, destijds een traditie geboren is.
In de loop der jaren zijn de Havenfeesten uitgegroeid tot een meerdaags evenement.
De Havenfeesten worden gehouden rond het Pinksterweekend. www.leursehavenfeesten.nl


De Havenfeesten worden afgesloten met de Lelieloop. In februari 1994 werd Road Runners Etten-Leur benaderd door de Stichting Adriaan van Bergen.
Voor de invulling van de 2e pinksterdag waren zij op zoek naar een evenement in de vorm van een sportieve, recreatieve loop.
RREL was blij verrast met deze vraag en de geboden uitdaging werd dan ook meteen met beide handen aangegrepen.
Na verschillende bijeenkomsten met de Stichting Adriaan van Bergen lag het concept op tafel.
Enthousiast over het initiatief van de Stichting Adriaan van Bergen werd spontaan het idee gelanceerd, om de opbrengst van deze loop te schenken ten bate van de wederopbouw van molen “De Lelie”.
Daarmee was ook meteen de naam van het evenement “geboren”.
Een molen die sinds 1998 weer in volle glorie prijkt aan de horizon van Etten-Leur. www.molensinbrabant.nl


Een deel van de opbrengst van de Lelieloop gaat nog steeds naar de stichting 'Molen de Lelie', voor het in stand houden van deze fraaie molen. Door van start te gaan bij de Lelieloop steunt u tevens dit goede doel.
Hiervoor geeft Molenaar Tiny Augustijn nog ieder jaar voor alle afstanden, op unieke en ludieke wijze, het “startschot” d.m.v. een roffeltje op zijn trom.